Sterrenbeelden
Astrologie & Tarot
tegenpolen

 
home energie astrologie tarot inzicht consulten   contact



 

De magie van de oppositie
Tegenpolen blijven altijd iets magisch houden. Op de een of andere manier intrigeert het en toch stoot het ook weer af. Wie is dat toch, diegene aan de andere kant. Het is precies diegene die alles heeft wat menzelf niet heeft. Samen vormen de "polen" één geheel, oftewel de beide schalen van de weegschaal waardoor alles in balans komt. Juist omdat de ander datgene beheerst wat men zelf niet heeft is de ander soms moeilijk te begrijpen. Het kan zelfs zijn dat men zich gaat irriteren aan het gedrag van het tegenoverliggende teken. Toch is dat niet terecht want met de juiste benadering van beiden kunnen de tegenpolen een heel sterk geheel vormen en veel leren van elkaar. Alle tegenover elkaar liggende tekens vormen samen de strijd om het evenwicht.



Tegenoverliggende tekens

De Ram kan de Weegschaal soms zijn twijfelzucht kwalijk nemen omdat hij het zelf heel erg moeilijk vindt om compromissen te sluiten. De Weegschaal valt wel eens over de tactloosheid van de Ram omdat hij het zelf moeilijk vindt om direct zijn.

De Stier kan de Schorpioen soms het “moeilijk doen” kwalijk nemen omdat hij zelf bang is voor de confrontatie van zijn eigen gevoelsleven. De Schorpioen vindt de Stier soms gemakkelijk omdat hij zelf moeite heeft om gewoon lekker te genieten van het leven.

De Tweelingen vindt de Boogschutter soms eigenwijs omdat hij het zelf moeilijk vindt om stelling te nemen. De Boogschutter vindt de Tweelingen soms een kletskous omdat hij zelf niet de moeite kan nemen om te luisteren.

De Kreeft vindt de Steenbok soms hard, ongevoelig en autoritair omdat hij zelf niet graag geconfronteerd wil worden met de realiteit. De Steenbok vindt de Kreeft soms een huilebalk omdat hij zelf niet om kan gaan met zijn eigen kwetsbaarheid.

De Leeuw vindt de Waterman soms een rebel en ongemanierd omdat hij zelf moeite heeft met gelijkwaardigheid. De Waterman vindt de Leeuw soms arrogant en hautain omdat hij moeite heeft om te leven vanuit zijn eigen persoonlijke gevoelens en voorkeuren.

De Maagd kan de Vissen soms wat chaotisch vinden omdat hij zelf niet los kan laten en controle wil houden. De Vissen vindt de Maagd soms saai omdat hij zelf moeite heeft om zijn eigen  leven richting te geven



Vluchten in de ander, ken je eigen kracht
Ieders leven bestaat uit het zoeken naar de juiste balans. De balans in onszelf en de balans met onszelf en de buitenwereld. Deze balans is astrologisch gezien de strijd tussen de tegenover elkaar liggende tekens. De persoonlijke tekens (individu) zijn Ram t/m Maagd. De onpersoonlijke tekens (buitenwereld) zijn Weegschaal t/m Vissen. Alle tegenover elkaar liggende tekens staan met elkaar in verbinding en vormen de strijd om de juiste balans.

Het individu leert zich tijdens zijn leven te beschermen door de techniek van zichzelf in de strijd te werpen die hij het beste begrijpt en beheerst. Het allerbeste is natuurlijk de juiste balans tussen de technieken van alle tekens. Dit kost soms veel te veel tijd en is te ingewikkeld. Daarom is het makkelijker om een techniek van één bepaald teken te ontwikkelen. Dit is het teken waar men zich het meest verbonden mee voelt. Hoe groter de verbondenheid hoe meer men in staat is de techniek van dat teken te hanteren.

Als men de techniek met goed resultaat kan hanteren gaat alles goed. Wanneer men uit balans raakt verliest men daarmee vaak ook het zelfvertrouwen  De techniek die we kennen en gebruikten komt niet meer tot zijn recht. Dit gebeurt soms door strijd in ons zelf of met de omgeving. Als iemand zijn zelfvertrouwen kwijt raakt en daarmee zijn persoonlijke kracht vervalt hij in de kracht van het tegenover liggend teken. Beiden zijn de keerzijde van het andere teken. Ze hebben dezelfde kracht maar staan voor de twee tegengewichten van de balans. Het gebruiken van de kracht van het tegenoverliggend teken werkt altijd negatief uit omdat deze kracht niet eigen is en men deze niet kan hanteren.

Ram
De Ram is direct, actief, doelgericht en heeft geen tijd voor complimentjes. Bij twijfel en onzekerheid vervalt hij in eindeloos gecharmeer. Dit is een eigenschap die bij de Weegschaal hoort. Bij de Ram komt deze niet tot zijn recht omdat de Ram niet weet hoe hij er mee om moet gaan. Hij staat niet stil bij de gevoelens van anderen en heeft geen inzicht in het effect ervan. In plaats van dat er vriendelijkheid wordt uitgewisseld komt bij de onzekere Ram alles van één kant.
Weegschaal
Wanneer de Weegschaal onzeker wordt kan hij geen nee meer zeggen. Hij is bang voor conflicten omdat hij misschien te weinig dadendrang laat zien. Hij is het dan met iedereen eens en zegt overal ja op. Deze eigenschap hoort eigenlijk bij de Ram. Alleen bij de Ram is het enthousiasme echt. De Weegschaal wordt er alleen maar onbetrouwbaar door. Hij eet van alle walletjes tegelijk en drijft steeds verder af van zijn gevoel voor juiste verhoudingen en goede smaak.

Stier
De driftbuien van de Stier zorgen ervoor dat hij alleen maar verder van zijn eigen kracht afdrijft. De Schorpioen kan een uitbarsting van agressie hanteren en gebruikt deze soms ook om zijn wil op te leggen. Bij de Stier, die niet met die kracht om kan gaan, wordt het ongecontroleerde woede. De Stier maakt daarmee precies datgene kapot wat hem het meest dierbaar is.
Schorpioen
De Stier kent zijn driftbuien en de Schorpioen heeft zijn jaloezie. Beide eigenschappen ontstaan door onzekerheid en horen bij het tegenover liggende teken. De Stier heeft zijn bezit als enige zekerheid en weet met jaloezie om te gaan. De Schorpioen moet zich juist onthechten van bezit en wordt levensgevaarlijk als hij zich met deze gevoelens bezighoudt. Wanneer de Schorpioen overgaat tot bezitterigheid drijft hij steeds verder van zijn eigen kracht af. Het gaat hem dan alleen nog om de macht die dat geeft en niet, zoals bij de Stier, om de zekerheid die het biedt.
Tweelingen
Als de Tweelingen zich niet kan uiten op zijn natuurlijke manier vervalt hij allerlei theorieën om daar vervolgens zijn omgeving mee lastig te vallen. Als de Tweelingen onzeker wordt willen ze meteen een vast doel in hun leven brengen en plannen maken voor de toekomst. Dit is iets van de Boogschutter. De Tweelingen maakt zichzelf hiermee niet gelukkig, remt zelf zijn bewegingsvrijheid af en kan zijn draai niet meer vinden.
Boogschutter
De onzekere Boogschutter, aan de andere kant, staat er om bekend dat hij iedere keer opnieuw bevrediging probeert te zoeken met iets nieuws. De Tweelingen weet met speelsheid en beweeglijkheid in dit gedrag vrolijkheid te brengen. Bij de Boogschutter ontbreekt dit echter en hij kan hier geen uiting aan geven. Hij stort zich telkens met volle overgave overal in en raakt daarmee niet alleen veel energie kwijt maar ook vooral datgene wat hem zo eigen is, zijn bijzondere optimisme. Het gedrag van de Tweelingen dat de Boogschutter in zijn onzekerheid zoekt brengt hem teleurstellingen die voor hem alleen maar slopend zijn.
Steenbok
Het stoer doen met een belangrijk verleden of een hoge afkomst hoort bij de onzekere Steenbok. Alleen ontbreekt hierbij de emotie en de “feeling” die bij dit verleden hoort. De echte gevoelsmatige verbinding met het verleden is van de Kreeft. De Kreeft weet precies hoe belangrijk ervaringen en herinneringen zijn en welke waarde ze hebben. De Steenbok maakt er door zijn onzekere houding een farce van omdat hij zich niet kan inleven met de wortels van het verleden. Hij gebruikt het als een middel om iets te bereiken.
Kreeft
Iedereen kent wel de gekwetste Kreeft die zichzelf tot een onbereikbare vesting maakt. Hij heeft de rotswand van de Steenbok om zichzelf heen opgetrokken. Voor de Steenbok is dit bekend terrein. De Kreeft kan met dit isolement eigenlijk helemaal niet omgaan. Het remt hem af in de voor hem bekende manier van uiten van zijn gevoelsleven. Zijn gevoelens worden vervormd tot schaamteloos sarcasme en hij creëert daarmee dat mensen zich alleen maar van hem afkeren terwijl hij ze juist wil aantrekken. De Kreeft verliest hiermee datgene wat hij het liefste doet, anderen zorgzaamheid en veiligheid bieden, omdat ze hem door zijn cynisme liever vermijden.
Leeuw
Wanneer de Leeuw zich buitengesloten voelt, hem niets gevraagd wordt en geen enkele waardering of bewondering krijgt, kan hij vervallen tot anarchistisch gedrag. “Nou, dan zoeken ze het toch verder zelf maar uit”. Dit gedrag is de sterke kracht van de Waterman en heeft voor hem een positieve uitwerking. Als de Leeuw deze kracht gebruikt kan het moeilijk worden want hij gebruikt het met zijn persoonlijke inzet. De Leeuw kan alleen “doen en denken” vanuit een  persoonlijke inzet. Door dit gedrag plaatst hij zichzelf buiten de kring terwijl hij eigenlijk in het midden hoort te staan. De Waterman kan ook heel goed met excentriciteit omgaan. Dit wordt bij de Leeuw alleen maar lachwekkend en hij doet daarmee afbraak aan zijn zelfrespect.
Waterman
Als de Waterman zijn draai niet kan vinden in datgene wat bij hem hoort, leven en laten leven, en onzeker wordt gaat hij meteen op zoek naar persoonlijke waardering en bewondering. De onzekere Waterman wil persé steeds opnieuw de constante bevestiging van zijn omgeving. Hij vraagt telkens weer of men hem nog wel leuk vindt. Hiermee gebruikt hij de kracht van de Leeuw die helemaal niet bij hem hoort. Omdat dit een negatieve benadering is zal het resultaat hem ook niet die bevrediging en zekerheid geven die hij wenst. De onvoorspelbare aard van de Waterman kan er niet mee omgaan om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Zijn gemaakte houding roept dan ook weerstand op bij anderen. Zo kan hij zijn eigen ondergang creëren.
Vissen
De onzekere Vissen gaat het oog voor details van de Maagd gebruiken. Dit gepaard met zijn eigen instelling zorgt er voor dat elk detail wordt opgeblazen tot immense groottes. De Vissen drijft af naar een wereld van zelfmedelijden omdat de omgeving zich niet bezighoudt met kleinigheden die in zijn ogen mega groot zijn. Het onderscheidingsvermogen van de Maagd wordt bij de onzekere Vissen vervormd tot een strenge en strakke instelling. De Vissen verliest het vermogen om te onderscheiden waardoor hij gewoon op alles “nee” roept.
Maagd
De Maagd die het vertrouwen in zichzelf verliest vlucht in de wereld vol idealen van de Vissen. Helaas vervormd de Maagd met zijn kritische blik de mooie dromen van de Vissen tot dwangmatig perfectionisme. De onzekere Maagd ziet elke onvolkomenheid als een verspilling. Hoe meer hij in dit perfectionisme vast komt te zitten, hoe meer hij zichzelf afremt en afdwaalt van zijn natuurlijke behoefte om nuttig te zijn en diensten te verlenen. De drang tot opoffering van de Vissen kan ook negatief worden overgenomen door de ontevreden Maagd. Hij slooft zich dan in het zweet met allerlei klusjes en maakt zichzelf doodnerveus met “alles wat hij nog moet doen”. De voldoening die de Vissen aan een offer kan beleven gaat aan de Maagd met zijn onzekerheid totaal voorbij.

 

 

 

 

 

Plaats een reactie
 
Datum:  
 
Meer combinaties
elementen
tegenpolen
onbereikbaar
 

 

 
 

 

sitemap © 2005-2020 – alle rechten voorbehouden - disclaimer